Història

Camió marca SAURER, fabricació suïssa 19XX.                                                         Plaça Princep Benlloch 1952

 

BOMAR,SAU.

Una historia d’ Empresa Familiar andorrana que s’inicia a finals dels anys 1930.

1928 – 1952 Miquel ARMENGOL PAL (1910 - 2008), a l’edat de 18 anys, com molts altres andorrans de famílies humils, ha d’emigrar d'Andorra per a poder treballar.

S’instal·la a Barcelona on treballa en una “vaqueria” del carrer Villarroel.

Al 1936, l’any en que esclata la guerra civil espanyola, retorna cap Andorra. Junt amb el seu germà gran Esteve, creen l’empresa de transports AUTO-TRANSPORTS "La Andorrana", dedicant-se a comprar i 

transportar des d’Espanya cap a Andorra productes d’alimentació, productes que demanen les necessitats del moment, olis i en especial vins.

Activitat que es manté fins a finals del 1945 en que acaba també la Segona Guerra Mundial.

Els dos germans es separen del negoci i és el Miquel ARMENGOL PAL qui continua amb l’activitat.

A partir d’aquí es centra bàsicament amb la importació d’olis i vins a granel que importa i distribueix dins el mercat andorrà.

1953 - Es l’any en que trobem els indicis dels primers vincles comercials com a representants i distribuïdors de marques comercials.

Destacar la Casa BARDINET de Bordeus que després de 60 anys, encara avui comercialitzem. BANDEIRA de Vigo i JOSE LOPEZ BERTRAN de Tarragona, dos cases que avui dia malauradament ja han desaparegut.

 

1969 - Miquel ARMENGOL PONS, a l’edat de 18 anys s’incorpora de ple a treballar a l’ Empresa Familiar.

A l’època l’empresa l’integraven el seu pare i un empleat.

1972 - Es construeix el primer magatzem de 240m², amb planta automàtica d’embotellat, i marca també l’inici de relacions comercials amb importants grups internacionals del món dels vins i espirituosos.

1990 - Es compra i s’absorbeix l’empresa FLIMOSA que ens dona entrada al sector de les Cerveses (KRONENBOURG) i Aigües (EVIAN).

1995 - Es constitueix la societat patrimonial familiar ACSA (Armengol Calsina, S.A.) la qual a partir de la seva constitució es qui participa com a propietària de les societats del grup.

1996 - Es compra i s’absorbeix l’empresa COMERCIAL MIÑO, creant l'empresa CEDI (Central de Distribucions) que reforça l’activitat dins el món de les cerveses, carbòniques i altres begudes.

1999 - S’inicien les obres de les noves instal·lacions actuals situades a l'Av. De la Bartra amb prop de 15.000m² de magatzems i una capacitat d’emmagatzemat que pot arribar als 9.000 palets.

2003 - Trasllat a les noves instal·lacions i es a partir d’aquesta data que es consolida la creació de noves societats participades o de propietat.

2015 - Avui dia com a empresa familiar, està integrada per diverses societats amb activitats diversificades en altres segments econòmics i compta amb un grup de col·laboradors prop del centenar de persones.